Gołąbeczki w młodych liściach winogrona
z kaszą gryczaną
Składniki:• ½ kg mięsa mielonego
• duże młode liście winogrona
• 2 filiżanki kaszy gryczanej
• natka pietruszki , sól, pieprz
• 20 dkg pieczarek
• Kilka listków świeżej bazylii
• oliwa do podsmażenia
• sos pomidorowy
z kaszą gryczaną
Składniki:• ½ kg mięsa mielonego
• duże młode liście winogrona
• 2 filiżanki kaszy gryczanej
• natka pietruszki , sól, pieprz
• 20 dkg pieczarek
• Kilka listków świeżej bazylii
• oliwa do podsmażenia
• sos pomidorowy

Przygotowanie:Najlepsze liście są w czerwcu
Liście winogron sparzyć i podgotować w osolonej wodzie. ( ok 10 min)
odciąć łodyżkę i zgrubienie u nasady.
Ugotować kaszę na sypko. Posiekać drobno pieczarki.
Dodać surowe mięso, pieczarki i przyprawy i dokładnie wymieszać doprawić ziołami wg upodobania.
Zawijać małe ilości farszu w liście winogron i układać dość ciasno
w naczyniu do gotowania.
Podlać oliwą, podsmażyć, zalać sosem pomidorowym na tak aby sos zakrył gołąbki posypać posiekaną bazylią i dusić pod przykryciem
ok. 30 min.
Podawać na gorąco polewając sosem
Liście winogron sparzyć i podgotować w osolonej wodzie. ( ok 10 min)
odciąć łodyżkę i zgrubienie u nasady.
Ugotować kaszę na sypko. Posiekać drobno pieczarki.
Dodać surowe mięso, pieczarki i przyprawy i dokładnie wymieszać doprawić ziołami wg upodobania.
Zawijać małe ilości farszu w liście winogron i układać dość ciasno
w naczyniu do gotowania.
Podlać oliwą, podsmażyć, zalać sosem pomidorowym na tak aby sos zakrył gołąbki posypać posiekaną bazylią i dusić pod przykryciem
ok. 30 min.
Podawać na gorąco polewając sosem