Sos pomidorowy (przecier) według mojego sposobu.
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych,
dwa ząbki czosnku,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
pieprz,
sól,

Przygotowanie:
listki bazylii, pomidory oczyścić, wykroić środki i pokroić. Smażyć w głębokiej patelni, woku lub rondlu.
Jak miąższ oddzieli się całkowicie od skórek przetrzeć pomidory na gęstym sitku, skórki i pestki do wyrzucenia.
Przecier ponownie smażyć dodając stopniowo przeciśnięty czosnek, przyprawy.
Posolić pod koniec smażenia według własnego smaku. Przed wyłączeniem dodać posiekane listki bazylii.
Do zalania gołąbeczków sos może być rzadki ( nie trzeba go długo odparowywać ).
Jak do sosu damy bazylię to nie dodajemy już do naczynia z gołąbeczkami.
Smacznego